Samsung Galaxy Note20 Ultra

Najveći Galaxy Note ikad, s najvećom površinom zaslona, a ujedno i prvi Galaxy Note s brzinom osvježavanja od 120Hz. Prvi Galaxy Note sa senzorom glavne kamere od 108 MP, kao i prvi s periskopskim zum objektivom. Prvi Galaxy Note koji ima S Pen na lijevoj strani i prvi koji je latenciju olovke smanjio na samo 9 ms. Galaxy Note s najvećim ikad kapacitetom baterije.

Samsung Galaxy Note20 Ultra long-term review

Budući da smo znatiželjni, željeli smo u potpunosti istražiti sve što Galaxy Note20 Ultra nudi, ulazeći dublje nego što je naša uobičajena recenzija mogla priuštiti, istovremeno krećući se prema subjektivnijem pogledu na to kakav je osjećaj da telefon živi iz dana u dan tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Da bi se sve to postiglo, postalo je jasno što je potrebno: dugoročni pregled telefona. Pa evo ga. Nakon korištenja Note20 Ultra ekskluzivno dugih tjedana, napokon smo izvukli zaključke.

Note20 Ultra je, po vrlo subjektivnom mišljenju ovog recenzenta, najljepši pametni telefon ikad napravljen. To je također među najboljim osjećajima zahvaljujući satenskom završnom sloju stražnjeg stakla, koji dodatno ima prednost što gotovo uopće ne prikazuje otiske prstiju. Ipak je i dalje sklisko, zbog čega tortu ne uzima za "apsolutno najbolji osjećaj", jer još uvijek možete zabrinuti zbog mogućeg ispuštanja.

Dobra vijest je da je novi Gorilla Glass Victus koji krasi i prednju i stražnju stranu materijal koji je najviše otporan na razbijanje ikad stavljen na Android telefon, a kroz dva nesvjesna testa to možemo potvrditi. Spustili smo Note20 Ultra i na pločice s otprilike 1 m i na tepih s približno iste visine s apsolutno nula oznaka bilo gdje. To je bilo jako lijepo iznenađenje.

Samsung Galaxy Note20 Ultra long-term review

Slobodno se možete složiti s tim, ali ima nešto o tome kako se sve to slaže u dizajnu Note20 Ultra koji je izvanredan. Nebrojeno puta do sada smo mislili da smo sve vidjeli kad je riječ o sada već tradicionalnom dizajnu metalnih i staklenih ploča, a čini se da uvijek nešto naiđe da nas preuredi.

Uzmi okvire zaslona. Puno smo vidjeli male okvire, ali ovi su sitniji. Uzmi krivulje zaslona. Već smo vidjeli puno zakrivljenih zaslona, ali način na koji se ovaj zaslon 'pretvara' u okvir je bez premca, i to ponajviše zahvaljujući radijusu zakrivljenosti, u kombinaciji s činjenicom da uglovi okvira nisu zaobljeni . Stražnje staklo zakrivljeno je u vrlo sličnom radijusu, a iako sam okvir nije točno "u sredini" između dva lista, dovoljno je blizu da nekako odaje vibraciju simetrije.

Samsung Galaxy Note20 Ultra long-term review

Ravna gornja i donja strana sjajni su udarac, jer se na njihovim krajevima zaobljuju kako bi lijepo prikazali spomenutu zakrivljenost stakla. Smiješno je to što je ovako velika grba kamere u osnovi osigurava da Note20 nećete moći 'smjestiti' na njegovu gornju stranu, dok se S olovka konvergira kako se to ne bi dogodilo na dnu, tako da nije riječ o tome, radi se samo o tome koliko je plosnatost estetski ugodna.

Samsung Galaxy Note20 Ultra long-term review

Stražnje staklo na dodir djeluje kao saten, ali ujedno i poput metala koji je satiniran, a ne kao staklo. I gromoglasna grba kamere osjeća se samozatajno u svojoj ogromnosti, ne želi se sakriti pod dvobojnim završnim obradama ili slično. Izrezi senzora su pretjerani, ali s odličnim učinkom, i mislimo da je ovaj Samsungov dizajnerski tim krenuo u dobrom smjeru - odnosno, najbolje iskoristivši situaciju.

Samsung Galaxy Note20 Ultra long-term review

Grba je također odmah prepoznatljiva i kultna, premda bi se tvrtka, da bi se uhvatila u javnu savjest, morala držati druge generacije, koja nije baš nalik Samsungu (ali je Appleu uvijek koristila kao strategija nad godine).

Note20 Ultra posjeduje svoju grbu, i premda se s njom ne slaže, nije vičan ili, usudimo se reći, ružan. Napokon, tamo se skriva puno tehnologije, a to nije nešto što bismo trebali pokušati sakriti.

Samsung Galaxy Note20 Ultra long-term review

Kvaliteta izrade jednako je dobra ili bolja od bilo kojeg vrhunskog pametnog telefona koji je ikad napravljen, Note20 Ultra osjeća se kao jedan čvrst entitet, a toj percepciji pomaže njegova težina. Nije lagan ni u kom slučaju mašte, ali nije ni užasno težak (zbog svoje veličine). Otprilike je dovoljno pozamašan da vam se čini kao da držite malo vrhunske tehnologije. Također vjerojatno neće proći nezapaženo u džepu, a to je do težine u kombinaciji s prilično jedinstvenim oblikom. Kutovi zaslona imaju samo najsitnije zakrivljenosti, a čini se da je zaslon još veći nego što zapravo jest. To također znači da će držanje Note20 Ultra dulje vrijeme s jednim od uglova koji vam se "zabijaju" u dlan biti drugačije iskustvo nego što bi bilo s zakrivljenom slušalicom.

Samsung Galaxy Note20 Ultra long-term review

Samsung uspio iskočiti apsolutno najveću veličinu zaslona koju bi mogao imati u ovom faktoru oblika - okviri, male krive kutova, bočne krivulje - svi oni zajedno rade na isporuci ono što se subjektivno osjeća kao daleko najveći omjer zaslona i tijela ikad. I to je prilično čarobna stvar na koju treba gledati svaki dan.

Samsung Galaxy Note20 Ultra long-term review

Stereo zvučnici Note20 Ultra lako su među najboljima koje je ovaj recenzent ikad čuo. Čak i ako slušalica ima dvostruku dužnost kao jedan od kanala, a na vrhu nema namjenskog zvučnika kao što smo vidjeli na nekim drugim telefonima, ovdje su rezultati doista izvanredni. Kvaliteta je izvrsna za nešto što dolazi s telefona, a ima i dovoljno glasnoće. 

Samsung Galaxy Note20 Ultra long-term review

Ovdje su sve tradicionalne značajke S olovke. Imate bilješku o isključivanju zaslona koja je samoopisna, a kada izvučete olovku s otključanim telefonom, prikazat će vam se izbornik za brze radnje Air command. Prečaci su naravno prilagodljivi (ovo je ipak Samsung), a Air naredbu možete u potpunosti isključiti ako vas živcira. Snimanje zaslona znatno je poboljšano upotrebom S olovke, nema stvari koju biste željeli učiniti na snimci zaslona, što ovdje ne biste mogli učiniti. A s Air viewom možete raditi stvari jednostavnim lebdenjem S olovke iznad zaslona (razmislite o pomicanju gore-dolje, povećavanju pregleda slike, pregledavanju detalja kalendara, toj vrsti stvari).

Samsung Galaxy Note20 Ultra long-term review

Ovo je jedan od najboljih prikaza koji su ikada stavljeni u pametni telefon, kvalitetno. Međutim, poput onog na S20 Ultra, i po karakteristikama je kratak. Govorimo o tome da istovremeno ne možete dobiti i maksimalnu razlučivost i maksimalnu brzinu osvježavanja. Samsung vas i dalje natjera na odabir, a to je i dalje posve neprihvatljivo za vodeći uređaj koji toliko košta. Nadali smo se da će, kao i drugi problemi sa S20 Ultra, Note20 Ultra to popraviti, ali ne, to je gurnuto na S21 Ultra.

 

Samsung Galaxy Note20 Ultra long-term review

Kao i obično, naš slučaj upotrebe uključuje 12-16 sati punjenja svaki dan, uglavnom s Wi-Fi vezom, oko sat vremena na 5G, oko pola sata GPS navigacije s Wazeom ili Google kartama (i lokacija je inače uvijek uključena), Bluetooth je uvijek uključen s otprilike sat vremena slušanja glazbe i sat ili dva poziva.

Brzina punjenja je manja s ugrađenim punjačem od većine konkurencije, a u nekim slučajevima i puno. Potpuno punjenje od nule traje više od sat vremena, a to je ono što danas postižu mnogi srednji čuvari. Samsung ovdje doista treba poboljšati svoju igru, ne nadamo se ludim vremenima punjenja, ali oko 45-50 minuta u današnje bi doba bilo barem pristojno. Gotovo 50% više nego što to zapravo nije, u svijetu u kojem neki konkurenti prelaze s nule na manje od 40 (ili čak manje od 30) minuta.

Samsung Galaxy Note20 Ultra long-term review

Note20 Ultra sada pokreće Android 11 sa Samsungovim potpuno novim UI 3.0 na vrhu. Ažuriranje je na našu jedinicu stiglo u prosincu i mislimo da je to prilično velik korak u odnosu na prethodnu iteraciju jednog korisničkog sučelja. Sveukupno je vrlo primjetan porast glatkoće i nismo iskusili nijednu pogrešku.

U međuvremenu smo dobili i sigurnosnu zakrpu u siječnju, a kad smo već kod sigurnosnih ažuriranja, Samsung je nevjerojatno dobar u pravovremenom potiskivanju, i to ne samo na svoje vodeće uređaje ili najnovije uređaje. Osim Googlea, jedina je tvrtka od koje možete očekivati ​​da će ova ažuriranja stizati iz mjeseca u mjesec, a mi to pohvalimo što je to postigla. Ponekad čak pošalje i mjesec dana sigurnosne zakrpe prije nego što je Google imao priliku učiniti isto za svoje piksele, a to samo utvrđuje koliki je prioritet sigurnost postala Samsung zadnjih godina. Jednom riječju, sve što možemo reći je - svaka čast.

Samsung Galaxy Note20 Ultra long-term review

Note20 Ultra ponovno koristi glavni senzor kamere sa S20 Ultra, ali s vrlo važnim podešavanjem: Note je dobio laserski sustav autofokusa koji uveliko poboljšava fokusiranje na bliskoj udaljenosti u odnosu na S20 Ultra. 

Ponovno se koristi i ultraširoka kamera, koja stoga nema autofokus - mala je promjena koju dobivate samo u S21 Ultra. Samsung doista nadograđuje kap po kap. Glavni senzor na Note20 Ultra možete nekako koristiti za izbliza, jer je tako ogroman da proizvodi i najprirodniji bokeh bilo kojeg telefona. Ipak, ravnina fokusa još je uvijek plitka, pa ako snimate velike objekte koji zauzimaju puno kadra, ustanovit ćete da njihovi rubovi nisu u fokusu. To je ovdje hardversko ograničenje senzora i Samsung tu ništa ne može učiniti nažalost.

Telefonska kamera s periskopom od 5 MP s optičkim zumom od 12 MP razlikuje se od one koju smo vidjeli u S20 Ultra, koja je imala 48 MP 4x jedinicu. Note20 Ultra je manji, a kako će to utjecati na kvalitetu slike vidjet ćemo za minutu. Čini se da je selfie kamera prevučena izravno sa S20 i S20 +, s identičnim specifikacijama i rezolucijom od 10 MP.

Samsung Galaxy Note20 Ultra long-term review

Galaxy Note20 Ultra je, prema našem subjektivnom mišljenju, najbolji vodeći pametni telefon koji je Samsung ikad napravio. Još uvijek ne računamo novi S21 Ultra, jer je još uvijek previše svjež iz pećnice, ali onaj na stranu, ovo je vrhunski Samsung, očito.

 

 Izvor: https://www.gsmarena.com/

 

Sms vijestiSms webshopSms.hr